Thursday, October 27, 2016

'U bent schuldig', oordeelt de computer

Kunstmatige intelligentie leert juridisch en moreel redeneren. 

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben een computerprogramma getraind om recht te spreken. Hun computerprogramma deed in 79% van de gevallen dezelfde uitspraak als een menselijke rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De onderzoeksresultaten verschenen deze week in het tijdschrift Peer J Computer Science.

Lees het hele artikel op de website van De Kennis van Nu.

Klik om de afbeelding hieronder om mijn bijdrage aan het Radio 1-programma De Ochtend over hetzelfde onderwerp te bekijken en te beluisteren:




Saturday, October 22, 2016

'Turings Tango' als must-read

In 2012 publiceerde ik het boek Turings Tango over de zoektocht naar intelligente computers en robots. Ik legde toen de nadruk op het zoeken naar een optimale samenwerking tussen mensen aan de ene kant en computers en robots aan de andere kant. Daarmee was ik de tijd wat vooruit. Er was toen veel aandacht voor computers en robots die mensen zouden overvleugelen. Dat liep allemaal zo'n vaart niet.

Dit jaar concludeerde het uitgebreide Stanford-rapport One hundred year study on artificial intelligence:

"Contrary to the more fantastic predictions for AI in the popular press, the Study Panel found no cause for concern that AI is an imminent threat to humankind. No machines with self-sustaining long-term goals and intent have been developed, nor are they likely to be developed in the near future."

Anno 2016, is het thema mens-machine-samenwerking juist helemaal 'hot'. En zo hoort het. Machines zijn er voor mensen en niet andersom.

Het Financieele Dagblad publiceerde recent een lijst met vier boeken die een must-read zijn op het terrein van kunstmatige intelligentie. Ik was blij verrast dat Turings Tango op die lijst staat.



Ook de essaybundel Machines die denken staat op de lijst. Voor dat boek schreef ik het essay Zij aan zij.


Wednesday, October 19, 2016

Vruchtbare eicellen gemaakt uit huidcellen

Voor het eerst hebben biologen vruchtbare eicellen volledig in het lab gemaakt uit huidcellen van muizen. Na bevruchting van deze eicellen zijn er zelfs acht babymuisjes geboren. Het lijkt een kwestie van tijd voor deze truc ook lukt bij mensen. Betekent dit het einde van onvruchtbaarheid en kunnen in de toekomst zelfs twee mannen samen kinderen krijgen?

Klik op onderstaande afbeelding om mijn Radio 1-bijdrage aan het radioprogramma De Ochtend te beluisteren:



En lees hier mijn artikel over hetzelfde onderwerp voor De Kennis van Nu.

Thursday, October 13, 2016

e-book 'Leven met robots'


Zal een robot-kok ooit Michelin-sterren verdienen voor zijn restaurant? Blijven ouderen langer zelfstandig dankzij robots? 

In het e-book Leven met robots - Hoe robots onze samenleving veranderen gaan journalisten Bas den Hond, Bennie Mols en Bram Vermeer en radiomaker Karin van den Boogaert op zoek naar het antwoord op deze en andere prikkelende vragen. In interviews, achtergrondverhalen, podcast-debatten en video's geven zij een genuanceerd beeld van de beloften én ingrijpende gevolgen van de opmars van robots in onze samenleving.

OVER BANEN, ZELFRIJDENDE AUTO’S EN ‘ROBOTZWERMEN’ 

De snelle ontwikkelingen in de robottechnologie zorgen in de samenleving voor veel discussie en  onzekerheid. Mensen zijn bang om hun baan te verliezen door de inzet van robots in steeds meer  sectoren en bedrijven. De auteurs van het e-book gaan dieper in op deze angsten en verkennen ook de nieuwe werkgelegenheid die robotica oplevert. Ze beschrijven in achtergrondverhalen hoe robots en mensen steeds inniger met elkaar samenwerken en vragen zich af hoe we moeten omgaan met machines die zelf steeds meer beslissingen kunnen nemen. Videoportretten schetsen een beeld van robottechnologie in de ouderenzorg en de dienstverlening, en in podcasts discussiëren experts over de beloften en hindernissen van zelfrijdende auto's en 'robotzwermen' in onze maatschappij.

MAANDELIJKSE UPDATES

In de komende maanden wordt het e-book regelmatig aangevuld met bijdragen over nieuwe deelthema's en actuele ontwikkelingen. Aan de eerste editie verleenden tal van vooraanstaande onderzoekers en tech-ondernemers in binnen- en buitenland hun medewerking, waaronder Martijn Wisse (TU Delft), Robert Went (WRR), Maarten Steinbuch (TU/e), Sebastian Thrun (Stanford University, ex-Google Car) en Vijay Kumar (University of Pennsylvania).

HELDER EN INTUÏTIEF INTERFACE 

Leven met robots - Hoe robots onze samenleving veranderen is een nieuwe generatie e-book, met een helder en intuïtief interface dat speciaal voor deze publicatie is ontworpen. De innovatieve vorm maakt het eenvoudig om te navigeren door alle verhalen, podcasts en video's zonder het overzicht op de verschillende thema's te verliezen. Daarmee onderscheidt dit e-book zich van andere digitale publicaties.



KOSTELOOS DOWNLOADEN 
Het e-book Leven met robots - Hoe robots onze samenleving veranderen is een samenwerkingsproject van uitgeverij Oostenwind en het TU Delft Robotics Institute en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en RoboValley.

De publicatie is vanaf vrijdag 14 oktober kosteloos te downloaden via www.levenmetrobots.nu, Google Play (Android) en de iTunes App Store. Het e-book verschijnt tegelijk in het Engels en het Nederlands. Toekomstige updates van het e-book zijn ook gratis.


Beluister hier het interview van Joost Karhof met Bennie Mols over 'Leven met robots' voor het Radio 1-programma Nieuws en Co van donderdag 13 oktober 2016.

Dement op Mars

Kosmische straling beschadigt hersenen Mars-reiziger.

Deze week schreef de Amerikaanse president Barack Obama dat de VS in 2030 mensen naar Mars wil sturen, met de hulp van commerciële partijen en “met de ambitie om daar een dag te blijven”. Ondernemer Elon Musk, eigenaar van onder andere ruimtevaartbedrijf SpaceX, meldde twee weken geleden dat hij al in 2024 de eerste mensen naar Mars wil laten reizen.

Voor de astronauten die koers naar Mars gaan zetten, is er echter een groot risico bij gekomen. Deze week gepubliceerd onderzoek in Nature Scientific Reports laat namelijk zien dat Mars-reizigers onderweg tal van cognitieve problemen kunnen ontwikkelen, waaronder dementie-achtige verschijnselen.

Lees het volledige artikel op de website van De Kennis van Nu.

Klik op onderstaande afbeelding om mijn radiobijdrage over hetzelfde onderwerp aan het Radio 1-programma De Ochtend te bekijken/beluisteren.


Wednesday, October 5, 2016

We worden niet actiever door stappentellers en fitness-trackers

Ondanks trendy wearables blijkt de mens zelf weer eens de flessenhals van de vooruitgang. 

Fitness-trackers in de vorm van polsbandjes of sporthorloges zijn de laatste jaren populair om bij te houden hoeveel we op een dag bewegen. In 2014 werden er wereldwijd 18 miljoen fitness-trackers verkocht. In 2015 al 41 miljoen. In 2019 verwachten de fabrikanten dat er 100 miljoen over de toonbank rollen. Fitness-trackers zijn big business. Nieuw onderzoek, deze week gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology, concludeert echter dat ze ons niet actiever maken.

Lees hier het hele artikel dat ik schreef voor De Kennis van Nu.

En hier kun je mijn bijdrage aan het Radio 1-programma De Ochtend bekijken (klik op onderstaande afbeelding):