Thursday, January 2, 2025

Intelligente robotmicroscoop denkt met chirurg mee

Onderzoekers van de TU Delft en het Erasmus MC werken aan een intelligente robotmicroscoop die meedenkt over de beste manier om een patiënt te opereren.


Dit artikel schreef ik voor Pioneering Tech van de TU Delft (gepubliceerd op 26 november 2024).

Plastisch chirurg Dalibor Vasilic van het Erasmus MC herstelt geregeld een verminkt gezicht of reconstrueert een borst na een amputatie. Hij gebruikt daarbij weefsel van de patiënt zelf: huidweefsel van een bovenbeen bevestigt hij op het gezicht, of buikweefsel op de plaats van een geamputeerde borst. 

Tijdens de operatie hecht hij soms bloedvaatjes dunner dan een millimeter aan elkaar. Traditioneel gebruiken chirurgen daarvoor een microscoop die de operatie tien keer vergroot in beeld brengt. Sinds 2020 gebruikt Vasilic echter een robotarm waaraan een digitale microscoop is bevestigd die tot wel tot wel 25 keer vergroot. Tijdens de operatie kijkt Vasilic niet meer direct naar de plek van de operatie en zijn handen, maar door een 3D-bril naar een scherm recht voor zich. Het schermbeeld komt van een camera aan een beweeglijke robotarm die de operatie vanuit veel meer hoeken kan laten zien dan de chirurg zelf.

De robotarm met digitale microscoop is niet zomaar een noodzakelijk hulpmiddel voor de ogen van de chirurg, het is ook de opstap naar een visionair idee, vertelt Vasilic: “Mijn visie is dat de robotarm in de toekomst met de chirurg meedenkt over de beste manier om een patiënt te opereren. In deze visie wordt de robotarm onderdeel van een digitaal platform waarin je ook bijvoorbeeld een MRI-beeld kunt integreren, waarin de robotarm kan leren van eerdere operaties en zelfs nieuwe chirurgen en studenten kan trainen.”

Lees het hele artikel op de website van TU Delft Pioneering Tech.

Een korte versie van dit artikel is gepubliceerd op de website van Beste-ID en in NRC Handelsblad.