Boeken

Sunday, January 10, 2010

Historie van de informatica

De allereerste Nederlandse computer, de ARRA 1 (Mathematisch Centrum, Amsterdam, 1952), Credit: CWI

Voor het boek 'Omringd door informatica' , dat later deze maand verschijnt, heb ik een uitgebreid overzicht gemaakt van de mijlpalen van de informatica en haar toepassingen, met speciale aandacht voor Nederlandse bijdragen. Bij mijn weten is het voor het eerst dat er zo'n compleet overzicht van zowel hardware- als software-ontwikkelingen is gemaakt.

De informatica heeft haar wortels in de eeuwenlange zoektocht naar geautomatiseerde manieren om te rekenen en informatie te verwerken. Als wetenschap ontstond ze in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Sindsdien heeft het vakgebied zich snel uitgebreid. Ontwikkeling van hardware, software, computerarchitectuur, algoritmen, netwerken, kunstmatige intelligentie, multimedia, cryptografie, datamining – het behoort allemaal tot de informatica.

Dit uitgebreide historisch overzicht geeft belangrijke ontwikkelingen in de informatica en haar toepassingen weer. Het laat zien hoe de ontwikkeling van kennis en kunde in de informatieverwerking uiteindelijk kan leiden tot alledaagse toepassingen.

Je kunt dit overzicht op twee manieren bekijken: als PDF (zoals het overzicht in het boek is afgedrukt) of als interactieve tijdlijn (zoals gemaakt door de website Kennislink op basis van mijn overzicht uit het boek).

Credits:

Dit historisch overzicht is tot stand gekomen in samenwerking met Jan van Leeuwen, hoogleraar informatica aan de Universiteit Utrecht, en met Gerard Alberts, docent geschiedenis van de wiskunde en de informatica aan de Universiteit van Amsterdam. De uiteindelijke keuze van de hoogtepunten komt voor mijn rekening.

OMRINGD DOOR INFORMATICA is geschreven op initiatief van het BRICKS-consortium (Basic Research in Informatics for Creating the Knowledge Society) en het Centrum Wiskunde en Informatica. OMRINGD DOOR INFORMATICA verschijnt in januari 2010.