Boeken

Monday, March 24, 2014

Van HAL tot GERTY - De rol van kunstmatige intelligentie in sciencefiction-filmsZondag 13 april 2014 tijdens het 30th Imagine Film Festival in het EYE Instituut in Amsterdam discussieer ik mee tijdens het symposium Van HAL tot GERTY. Iedereen kan het symposium gratis bijwonen: 12:00 uur | EYE 2 - Kaarten gratis af te halen aan de kassa vanaf 9 april in EYE.In dit symposium wordt gekeken hoe de rol die computers hebben gespeeld in de fantastische film werkelijkheid zijn geworden en wat de gevolgen daarvan zijn. Naast een algemeen gedeelte over het computer als filmpersonage wordt ingegaan op filosofische en ethische vragen: vragen over bewustzijn en emoties van computers, maar ook over de ethiek van steeds slimmer worden apparaten. Met fragmenten van onder meer '2001 A Space Odyssey', 'Moon' en 'Her'.

Via de schaakcomputer, die de mens al lang voorbijgestreefd is wordt overgegaan op Singularity, het moment waarop de computer de menselijke intelligentie voorbijstreeft, en een ver toekomstbeeld waarin kunstmatige intelligentie de wereld heeft overgenomen. Ook dit aan de hand van fragmenten uit Computer Chess, Kasparov vs. Deep Blue, Star Trek, The Machine en andere films.

Het symposium is voorbereid en wordt gemodereerd door Jan van den Berg. Bevestigde gasten zijn hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Jaap van den Herik, filmjournaliste Dana Linssen, filmmaker Igor Kramer en wetenschapsjournalist en auteur Bennie Mols.