Boeken

Friday, March 27, 2015

Hoe Google onze intelligentie ontrafelt

De Nederlandse informaticus Daan Wierstra werkt bij Google DeepMind aan het oplossen van het raadsel ‘intelligentie’. Hij gebruikt hiervoor klassieke computerspellen als proeftuin.

Tijdens het SNN-symposium over kunstmatige intelligentie (Nijmegen, 17 maart 2015) interviewde ik de Nederlandse informaticus Daan Wierstra van Google DeepMind. DeepMind heeft zich tot doel gesteld om de menselijke intelligentie te ontrafelen en na te bootsen in een computeralgoritme.

Daan Wierstra studeerde in 2004 af in de informatica aan de Universiteit Utrecht. Hij deed promotieonderzoek aan het Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence (IDSIA) in Zwitserland, waarna hij postdoc was aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), eveneens in Zwitserland. In 2011 werd hij de eerste wetenschappelijk medewerker van het toen net opgerichte bedrijf DeepMind, dat zich specialiseert in kunstmatige intelligentie. Het bedrijf telt inmiddels ruim honderd medewerkers en is gevestigd in Londen. In 2014 werd DeepMind gekocht door Google voor naar schatting ruim zeshonderd miljoen euro.

In De Kennis van Nu Radio van dinsdag 24 maart heb ik een aantal fragmenten uit mijn interview met Wierstra laten horen.

Beluister hieronder het gesprek dat presentatrice Karin van den Boogaert en ik hadden naar aanleiding van die fragmenten. Ook filosoof Wouter Kusters komt even aan het woord. Hij was de hoofdgast van het programma naar aanleiding van zijn boek 'Filosofie van de Waanzin'.

In onderstaande video zien we hoe het computeralgoritme van Google DeepMind het computerspel BreakOut steeds beter leert spelen: