Thursday, January 28, 2016

Go computer Go!


"In de westerse wereld hebben jullie schaken, maar Go is onvergelijkelijk veel subtieler en intellectueler."

Dat zijn de woorden van de beste Go-speler van de afgelopen tien jaar, de Zuid-Koreaan Sedol Lee. Maar zelfs het millennia oude Aziatische bordspel Go is niet meer veilig voor de computer. Het computerprogramma AlphaGo heeft de eer voor het eerst een menselijke professional, drievoudig Europees kampioen Fan Hui, te hebben verslagen. Het werd 5-0 voor de computer in een match van vijf wedstrijden.

Nature publiceerde op 27 januari een wetenschappelijk artikel van de hand van de ontwikkelaars van AlphaGo.

Klik op onderstaande afbeelding om mijn radiobijdrage aan Met het Oog op Morgen van woensdag 27 januari hierover te beluisteren:



Voor de website van De Ingenieur schreef ik het artikel Computer ontrafelt Go-mysterie

In NRC Handelsblad van 28 januari verscheen een ander artikel over deze doorbraak in de kunstmatige intelligentie: "Computer kraakt Go"


In 2011 schreef ik voor KIJK uitgebereid over Spelende supercomputers, die dammen, schaken, Go, of Jeopardy meester worden, inclusief een historisch overzicht van "Computer tegen Mens".

Over supercomputer Watson die de quiz Jeopardy won, schreef ik in NRC Handelsblad het artikel 'Wie is de beste quizspeler: computer of mens?'

De technieken die Watson gebruikt, worden geschikt gemaakt voor toepassingen in de gezondheidszorg, zoals ik in het artikel Dr. Watson voor De Ingenieur schreef.

Wednesday, January 20, 2016

Verveling is hot

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature signaleert een opmerkelijke trend. Steeds meer psychologen en neurowetenschappers onderzoeken het fenomeen ‘verveling’. In het Radio 1-programma De Ochtend sprak ik over de wetenschap van verveling.

Beluister of bekijk het item door op onderstaande afbeelding te klikken:


Hoe scoor jij op de schaal van verveling? Test het hier.

Voor De Kennis van Nu schreef ik een artikel over hetzelfde onderwerp:

Steeds meer psychologen en neurowetenschappers onderzoeken het fenomeen ‘verveling’, zowel een risico-emotie als een potentiële bron van creativiteit.

De Duitse filosoof Arthur Schopenhauer beschreef verveling als het gevoel dat ’de tijd eindeloos duurt’. Verveling was voor hem inherent aan het menselijk bestaan, zelfs een uiting van de ultieme zinloosheid daarvan. Ook filosofen als Kierkegaard en Heidegger verdiepten zich in de verveling.

Maar waar bleven de psychologen en neurowetenschappers? Aan de ene kant is verveling als waardevol onderzoeksthema gewoon over het hoofd gezien. Angst, liefde of het puberbrein waren sexier onderwerpen. Aan de andere kant is het lastig om ‘verveling’ objectief te meten. En objectief meten is toch wat wetenschappers het liefst willen. De laatste jaren zijn echter betere instrumenten ontwikkeld om verveling toch de maat te nemen. Dankzij zulke instrumenten zijn filosofische vragen over verveling veranderd in wetenschappelijke vragen.

Lees het volledige artikel op de DKVN-website.


Saturday, January 16, 2016

Groeispurt kunstmatige intelligentie


Kunstmatige intelligentie geldt als een van de veelbelovende technologieën met mogelijk grote maatschappelijke gevolgen. Bennie Mols, auteur op dit terrein, belicht de hoogtepunten die geweest zijn 2015 en gaan komen in 2016.

Als geen ander is kunstmatige intelligentie een onderwerp voor verstrekkende toekomstbespiegelingen. Zal de intelligente machine straks de mens de baas zijn, hebben we de ontwikkeling nog wel onder controle? Begin vorig jaar waren die vragen aanleiding voor bekende namen als Elon Musk en Stephen Hawking om op te roepen tot een de mens dienende kunstmatige intelligente.

Maar waar staan we eigenlijk op dit ogenblik? Want grote vergezichten zijn belangrijk om te bespiegelen, voorlopig is de praktijk van de kunstmatige intelligentie een andere. Het is al een prestatie van formaat nu het lukt een computer een spelletje te laten spelen.

Dus eerst maar eens de nuchtere feiten: wat heeft kunstmatige intelligentie in 2015 gepresteerd en wat staat er dit jaar op de agenda. Een overzicht.

Lees hier het hele artikel.

Saturday, January 9, 2016

Onze toekomst met robots

Het NOS/NTR- Radio-1 programma Nieuws en Co maakte op vrijdag 8 januari een reportage van de 174e Dies Natalis van de TU Delft, met als thema de toekomst van de mens mét robots.

Verslaggever Jeroen de Jager interviewde de 'vader' van de zelfrijdende auto Sebastian Thrun (Stanford University) en mijzelf als wetenschapsjournalist en co-auteur van het gisteren gepresenteerde boek ROBOTICS FOR FUTURE PRESIDENTS.

Thrun ontving gisteren een ere-doctoraat van de TU Delft.

Monday, January 4, 2016

Robotics for future presidents



On Friday January 8 the book ROBOTICS FOR FUTURE PRESIDENTS - Leading experts on the next revolution in automation will be presented at the 174th Dies Natalis of TU Delft.

I wrote the book together with Bram Vermeer and Bas den Hond, commissioned by the TU Delft Robotics Institute

The book consists of interviews with international leading experts in robotics, a view of the TU Delft Robotics Institute on the way the institute wants to contribute to robotics and a historical overview over the field of robotics.

Here is a page from the book, with my favorite quote by Guy Hoffman, whom I interviewed: "Robots that are less than perfect are perfect for us.":



Here are a few quotes from some of the experts in the book:

‘In the short term there will be turmoil. But in the long run there is always going to be a partnership between people and artificial intelligence, be it software, be it robots. People can do things that robots can’t.’
Vint Cerf, ‘chief internet evangelist’ at Google and co-founder of the Internet Society, US

‘As a society we have to mark out in a very conscious way what are the values and the human interactions that we want to preserve.’
Guy Hoffman, co-director of the Media Innovation Lab, IDC Herzliya, Israel

‘Workers on the future factory floor will be working with a robot just as easily as they work now with a smartphone.’
Bernd Liepert, chief innovation officer of KUKA, Germany

‘If you can get a car to drive through California streets with no help from a human – the way Google does it – that’s impressive. But it’s also cheating a little bit. Try Boston in winter, then you can talk.’
John Leonard, professor of mechanical and ocean engineering at the Massachusetts Institute of Technology, US

‘Future rescue robots will be able to dig into rubble to reach people.’
Robin Murphy, professor of computer science and engineering at Texas A&M University, US

‘Robots act with unfailing logic, but we humans don’t act that way. And it’s not clear how – or whether – we should be flexible with that logic to make robots more human.’
Patrick Lin, director of the Ethics and Emerging Sciences Group at the California Polytechnic State University in San Luis Obispo, US

‘New forms of robots operating in human environments pose challenges with respect to safety, human interaction and acceptance.’
Robert Babuska, professor of intelligent control and robotics, scientific director of TU Delft Robotics Institute, the Netherlands

-----------------------------------------------------------

The book can be ordered here.




Bij het Radio 1-programma De Ochtend van woensdag 6 januari sprak ik als co-auteur over het boek. Beluister het item door op onderstaande afbeelding te klikken: