Boeken

Sunday, January 30, 2011

Laat dat robotkind maar schuiveniCub is een robotkind van een jaar of drie. Net zoals een echt kind leert hij van zijn omgeving door te zien, te horen en te voelen. iCub moet ons de weg wijzen naar een beter begrip van het menselijk brein en naar betere robots. In december bracht ik een bezoek aan iCub in Barcelona, waar de Nederlandse psycholoog Paul Verschure de leiding heeft over het roboticalab.

Lees mijn artikel over iCub in KIJK 3-2011.

Hier alvast de intro van KIJK:

Inzicht in het menselijk brein krijg je door hersenscans te maken of proefpersonen te onderzoeken. Of: door een robot te bestuderen. Een kleuterrobot van een jaar of drie, om precies te zijn. KIJK-journalist Bennie Mols maakt in Spanje kennis met de iCub.

Vandaag heeft hij even vakantie. Bewegingloos staat hij in zijn metalen beugel. In Spanje is 6 december een vrije dag en de Spaanse onderzoekers die hem normaal zijn kunstjes laten vertonen, hebben allemaal vrij. Hij heet iCub en hij is een robot.

Hij is bewust gemodelleerd naar een kind dat tussen de drie en drieënhalf jaar oud is”, vertelt de Nederlander Paul Verschure die het roboticalab runt en mij zojuist aan de ‘kleuter’ heeft voorgesteld. Net zoals een echt kind leert de iCub van zijn omgeving door te zien, te horen en te voelen. Door een wit masker kijken zijn grote, zwarte robotpupillen me aan. Zijn metalen skelet zit vol elektronica en maakt van hem het meest geavanceerde robotkind ter wereld. Vooral zijn handen zien er zeer verfijnd uit. Perfecte grijphanden met vingerkootjes omhuld door een stevige plastic huid.

Verschure laat me een filmpje zien, waarin de iCub met zijn ogen een bewegend balletje volgt, er met één hand naartoe beweegt en het balletje vastgrijpt. “De makers van de iCub zijn gespecialiseerd in de coördinatie tussen ogen en handen”, legt hij uit. “En de rest van de robot is daar eigenlijk omheen gebouwd.”

Dit is een gedeelte van een artikel uit KIJK 3/2011, in de winkel van 11 februari tot en met 10 maart. 

Internet
www.robotcub.org/
www.icub.org/
www.youtube.com/watch?v=VKPkqneze6k Een filmpje van iCub in actie, met uitleg van Verschure
www.youtube.com/results?search_query=iCub&search_type=&aq=f Meer iCub-filmpjes op YouTube
http://specs.upf.edu/people/331 Meer informatie over het onderzoek van Paul Verschure