Boeken

Saturday, March 14, 2015

Zelfrijdende auto's

Op vrijdag 13 maart zond De Kennis van Nu radio een mooie uitzending uit over de zelfrijdende auto.

Nederland moet een voortrekker worden op het gebied van zelfrijdende auto’s. Dat stelt minister Schultz van Haegen. Zij heeft de regels versoepeld zodat er nu meer testen met zelfrijdende auto’s plaats kunnen vinden. Maar hoe goed kunnen auto’s hun weg in het verkeer zelfstandig vinden? En als een zelfrijdende auto bij een ongeluk betrokken raakt, waar ligt dan de verantwoordelijkheid?

Over deze en meer vragen praten we vandaag in het wetenschapscaf√© met Riender Happee, onderzoeker aan de TU Delft en leider van DAVI, het Dutch Automated Vehicle Initiative. Ook Arjan van Vliet zit aan tafel, werkzaam bij de dienst wegverkeer, de instantie die toestemming moet verlenen voor tests met zelfrijdende auto’s en wetenschapsjournalist Bennie Mols.

Redacteur Francien Yntema bezocht de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) die onderzoek doet naar deze vraag. Ze sprak met senior-onderzoeker Willem Vlakveld en met psychologie-studente Kimberly Hulleman, die haar afstudeeronderzoek bij de SWOV doet.
Beluister hier de hele uitzending: