Boeken

Wednesday, October 7, 2015

Wildpark Tsjernobyl - Grote dieren floreren door afwezigheid mens

Het wildleven is terug op de plek van ’s werelds ergste kernramp, blijkt uit nieuw onderzoek. Met dank aan de afwezige mens. Maar er is veel kritiek op de studie.
29 jaar na de kernramp bij Tsjernobyl is de populatie elanden, reeën, herten, wilde zwijnen en wolven in de Tsjernobyl Exclusion Zone net zo groot als in vier niet-vervuilde natuurreservaten in de buurt. Verhalen over uitbundig wildleven waren er al jaren. Nu zijn er ook tellingen. Een groep internationale onderzoekers publiceerde de resultaten deze week in het tijdschrift Current Biology.

Op 26 april 1986 ontplofte de kerncentrale in Tsjernobyl, destijds nog deel van de Sovjet-Unie, nu van Oekraïne. In een straal van ruim dertig kilometer rond de rampplek werden alle mensen geëvacueerd, zo’n honderdduizend in totaal. Dit werd de Tsjernobyl Exclusion Zone, een gebied ter grootte van de provincie Noord-Holland, waarvan de helft in Oekraïne ligt en de helft in Wit-Rusland. Tsjernobyl werd een spookstad.

Uit de tellingen, gedaan tussen 2005 en 2010, concluderen de onderzoekers dat het heel waarschijnlijk is dat het wildleven nu talrijker is dan voor de ramp. Dat betekent niet dat straling goed is voor het wildleven, maar dat de effecten van de mens − bewoning, landbouw, bosbouw en jacht − op het niveau van populaties een stuk slechter voor deze dieren zijn.

Lees het hele artikel op NPO Wetenschap.

Beluister hier mijn bijdrage over hetzelfde onderwerp aan het Radio 1-programma De Ochtend

De Nederlanders Hans Wolkers en Daan Kloeg publiceerden in 2014 het prachtige fotoboek Silent Witness - Three decades after Chernobyl's nuclear disaster.

Deze week werden ook de Nobelprijzen bekend gemaakt. Zowel de Nobelprijs voor natuurkunde als die voor de scheikunde en de literatuur hebben - ongetwijfeld geheel toevallig - met radio-activiteit te maken:

Neutrino's (Nobelprijs natuurkunde) komen onder andere vrij tijdens radio-actief verval; DNA-reparatie (Nobelprijs scheikunde) treedt onder andere op nadat radio-activiteit het DNA in een cel heeft beschadigd; en tenslotte is een van de bekendste werken van Svetlana Aleksijevitsj (Nobelprijs literatuur) het boek 'Wij houden van Tsjernobyl' over de lotgevallen van mensen die bij de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl aanwezig waren en daar hun leven lang de gevolgen van hebben ondervonden.