Boeken

Thursday, March 28, 2019

Drie pioniers van lerende computers winnen Turingprijs van 1 miljoen dollar

Vanmiddag sprak ik bij het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio1 over het toekennen van de Turingprijs van $1 miljoen aan de drie pioniers van de DeepLearning-technologie: 

Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton en Yann LeCun.

Klik op onderstaande afbeelding om het item te bekijken:
Wat is Deep learning?

Deep Learning is één van de manieren waarop computers kunnen leren (machine learning). Lees in dit NRC-artikel van mijn hand meer over hoe computers nieuwe dingen kunnen leren.

Machine learning is zelf weer een onderdeel van kunstmatige intelligentie.

Deep learning is de nieuwe naam voor wat al decennialang bekend staat onder de naam ‘neurale netwerken’. In essentie is deep learning een statische methode die patronen herkent in grote hoeveelheden data. En die data kunnen van alles zijn: getallen, tekst, geluid of beeld. De manier waarop dat leren gebeurt is een sterk vereenvoudigde versie van de manier waarop het menselijk brein leert. Een netwerk van kunstmatige neuronen wordt verdeeld in lagen. De neuronen worden met elkaar verbonden en de sterkte van die verbindingen verandert tijdens het leerproces. Elke laag neemt een deel van de patroonherkenning voor zijn rekening. Stel dat een netwerk getraind wordt om beelden te herkennen, dan detecteren diepere lagen de meest basale beeldeigenschappen, bijvoorbeeld randen. Hogere lagen detecteren complexere vormen. En de hoogste lagen herkennen uiteindelijk complete voorwerpen. De term ‘deep’ slaat op het aantal lagen van het neurale netwerk. Traditionele neurale netwerken bestonden slechts uit een handvol lagen. Diepe neurale netwerken tellen tientallen tot soms zelfs honderden lagen. Deep learning kon pas een succes worden met de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data om van te leren, en met voldoende grote computerkracht en efficiënte algoritmen.

Lees veel meer over de voor- en nadelen van Deep Learning in dit artikel dat ik in 2018 schreef voor De Ingenieur.